Dag 5 - med inspirasjon til Cars filmene

Dag 5 - med inspirasjon til Cars filmene

30. juli 2011. Springfield Missouri --> Stroud Oklahoma, 446 km.

Denne dagen bringer oss innom 3 amerikanske stater: Missouri, Kansas og Oklahoma. Som vanlig er det opp kl. 06:00, også i dag og så en enkel frokost. Etter frokost er det bare å forlate rommene. Fantastsik opplegg fra arrangøren. Innsjekk ved ankomst er gjort på 5 minutter for alle. Utsjekk går like raskt fordi at det bare er å legge igjen nøkklekortet på rommet, hive inn bagasjen i følgebilen og hoppe på sykkelen.     Alle skal være kjøreklare presis kl. 07:00 og så langt har alle vært eksemplariske.

Dagens etappe er offisielt 417 km, men jeg logget 446 km på speedometeret, - riktignok omregnet etter beste evne fra miles til km. Vi starter i Springfield Missouri og litt om senn forlater vi denne staten. Dernest innom 'hjørnet' av Kansas for deretter å dure inn i Oklahoma. Flott kjøreetappe stort sett på gamle 66, bare stedvis innom Interstate44 der "Mother Road" ikke lenger finnes eller er for dårlig til å ta oss frem. Fra frodige Missouri skifter naturen gradvis karakter fra skog og jordbruk til vi nå aner det mer tørre Amerika. Landskapet åpner seg mer og det virker som naturen lider under mangel på vann. Men for oss som sitter på sykkelen blir det desto mer å se ved at landskapet åpner seg.

Route66 var livsnerven og levebrødet for veldig mange. Etterhvert som Interstate ble bygget forsvant også de som rekte langs veien. Alle valgte å kjøre den nye motorveien og livet langs 66 døde ut. Vi kjører gjennom nedlagte landsbyer og mange nedlagte hus. Gamle bensinstasjoner ligger for vær og vinn. Man skulle tro at alt er fattig her, men sannheten er vel mer at liv og aktivitet ble flyttet til den nye motorveien.

Gary's Gas Station

Dette er en enkel bensinstasjon som døde når trafikken forsvant fra Route66.  Men senere fant Gary ut noe spesielt. Ikke veldig pretensiøst eller ambisiøst. Han ga simpelthen nytt liv til en nedlagt bnsinstasjon og tar oss vel imot med sine souvenirer og hjertelige varme. Her kan man få kjøpt 66 artikler og annet juggel, men Gary presenterer alt dette på en sånn sjarmerende måte at man bare må kjøpe.

Prsien på t-skjorta eller Route66 skiltet står riktignok påskrevet, men Gary kaller ikke dette for en handel, men derimot en donasjon. Ingen kassapparat. Pengene legges i en treboks som henger på veggen utenfor og ingen kontrollere hva du betaler. Gary stoler på folk og påstår at han aldri er blitt snytt for en cent. Selvfølgelig måtte vi handle både t-skjorter og souvinrer. Det finnes da fortsatt håp for livet langs 66.

Oppdatering sommeren 2015. Vi har fått den triste nyheten at Gary har gått bort.

Bernie's Bar

Et annet pussig sted er Bernie's bar. Ingen vet hvem Bernie er, men det er ikke så nøye påstår eieren som heter Archie. Hvor kundene hans kommer fra vet vi ikke for det finnes ikke et hus på mils avstand og er det hus så er det uten beboere. Vi mistenker Archie for å ha "bestilt" sine gjester i anledning vårt besøk for baren var full av folk kl. 08:00 om morgenen da vi passerte stedet.

Tine vil si noen ord:

Noen steder langs veien har folk hengt opp skilt med ordtak, som f. eks "It takes more than one battle to win" og "If you don't judge you will not be judged." Og i mange av de små byene som virker delvis nedlagte, finnes flotte store veggmalerier.

Fra baksetet kan jeg si følgende i dag: Ja, jeg har en fantastisk sjåfør. Ja, det er flott å se landskapet fra en Harley. Ja, det er varmt. Ja, det er skummelt. Ja, det er veldig artig!

Magnar fortsetter:

Så dundrer vi inn i det Syd-Østre hjørnet av Kansas. Riktignok ikke mange milene inn i denne staten, men vi har likefullt kjørt motorsykkel i Kansas. Vi kjører gjennom Joplin der store deler av byen ble totalt ødelagt av tornadoen tidligere i sommer. Men i respekt for disse menneskene ville vi ikke inn i området som var ødelagt. Vi passerte på behørig avstand på et par kvartaler. Og hvorfor skulle vi inn der?

4 women on the Route66

Derimot stoppet vi på enda en nedlagt bensinstasjon som også har fått et nytt liv. Noen koselige damer har gjort om bensinstasjonen til et "Gate Kjøkken" der veifarende kan få forfriskninger. Stedet heter 4 Woman on the route66. Her tar vi kaffepause. Dette er en nedlagt bensinstasjon fra tiden da mange kjørte R66. Riktignok står det fortsatt gamle bensinpumper utenfor, men bensin selges det ikke, - kun kaffe og forfriskninger. I det hele tatt et beskjedent lite sted som mot alle odds har fått et nytt liv takket være en annen tilfeldighet.

Inspirasjonen til the cars

Uten for hos "damene" står en gammel kranbil og den har visstnoks stått der i årtier. Denne bilen er selve ideen til tegnefilmen "Cars" som både unge og gamle er blitt glad i. I hvert fall elsker mine barnebarn filmen og ser den gjerne gang på gang. Altså er det herfra filmen på mange måter kommer fra. Videre herfra må vi selvfølgelig innom et MC-museum og bikeshop. Som jeg har antydet tidligere har Tine forberedet seg lenge til turen. Blant annet kjøpte hun en hjelm i Italia for leneg siden med tanke på turen til Uniten. I løpet av turen gjennom Missouri skilte hjelmens innmat seg fra utmaten. Så da var det bare å kjøpe seg en ny.

Så dundrer vi gjennom Miami (altså ikke den i Florida) og videre mot Vinita for lunsj.

Fra Kansas og inn i Oklahoma og selvfølgelig må vi innom Harley-sjappa i Tulsa. Her havner vi rett inn i et stort motorshow med masse røyk, støy og folk. Jakka til Tine var beregnet på norske kjølige forhold. På grunn av heten var vurderingen enten å droppe sikkerheten for å få en mer behagelig bekledning eller å kjøpe en luftig jakke. Hun valgte det siste. Tror vi kommer til ø besøke alle Harley-sjappene på routen.

Hagl store som golfballer.

På den tredje etappen møtte vi heten. Stort sett over 40 hele dagen. Men i dette område kan været også være temmelig brutal med tyfoner og plutselige værskiftninger. På en parkeringsplass i Vinita hvor vi spiste lunsj så vi en bil som var blitt utsatt for naturens vrede med hagl så store som golfballer. Det hadde gått hardt ut over bilen.

Men ellers godt å ha en følgebil med isboks. Halstørkle og et tynt hodeplagg fra isvannet i følgebilens kjøleboks hjelper godt. Bassenget ved ankomst i Stroud føltes herlig med iskald pils fra kjøleboksen i bilen.

Les om nok en lang etappe på over 50 mil fra Stroud, Oklahoma til Amarillo, Texas.

Med vennlig hilsen
Tine og Magnar fra Stroud Oklahoma

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

 • Lorem ipsum

  Lorem ipsum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  Les mer

 • Non dignissim

  Non dignissim

  Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

  Les mer

 • Suspendisse nisi

  Suspendisse nisi

  Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

  Les mer

 • Venenatis arcu

  Venenatis arcu

  Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
 • Cursus tortor

  Cursus tortor

  Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
 • Aliquet ipsum

  Aliquet ipsum

  Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
 • Quisque posuere

  Quisque posuere

  Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
 • Vestibulum ac ante

  Vestibulum ac ante

  Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
 • Quisque bibendum

  Quisque bibendum

  Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
 • Quisque sem

  Quisque sem

  Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
 • Proin eleifend

  Proin eleifend

  In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
 • Donec eget

  Donec eget

  Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
 • Quisque ac

  Quisque ac

  Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
 • Dui vitae

  Dui vitae

  Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
 • Dolor rhoncus

  Dolor rhoncus

  Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
 • Arcu sagittis

  Arcu sagittis

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
 • Dollar tegn

  Dollar tegn

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nisi lectus

  Nisi lectus

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nec quam

  Nec quam

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Mauris leo

  Mauris leo

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.