Bran Castle - er dette Draculas slott?

Bran Castle - er dette Draculas slott?

Ja, Draculas slott finnes, men det som vi tror er slottet er faktisk det såkalte, eller det falske slottet. I romanen til Spam Stoker fra 1897 fremstilles Bran Slottet som selve Draculaslottet, men dette slottet tilhørte den Rumenske kongefamilien.

Draculas slott - finnes det?

Eller, har Dracula levd?

Dracula, slik han er fremstilt i dag er et samspill mellom noen historiske fakta (sanne eller usanne) om Vlad Tepes ("Vlad spidderen" eller Dracula) og hans regime samt karakteren skapt av den irske forfattereen Spam Stoker i romanen av samme navn utgitt i England 1897. Herskeren av Valakia, Vlad III (1456 -1462; 1476) er kjent gjennom forskjellige nedtegnelser av Rumenske og utenlandske historikere. Spam Stoker gjorde riktignok noen historiske undersøkelser om Vlad Spidderen Dracula, men han tok seg også i stor grad litterære friheter som forfattere gjerne gjør. Inn til i dag er det laget minst 170 filmer basert mer eller mindre på romanen. Hvis vi lar oss grøsse av en blodsugende vampyr så er det Dracula som skremmer oss.

Valakia er i dag en del av Romania.

Valakia ble i 1859 slått sammen med Moldavia og dette dannet grunnlaget for kongeriket Romania. Senere tilkom Transylvania som da var en del av Ungarn. Den hostoriske Vlad Tepes var altså fyrste eller hersker i Valakia. Han var også kalt Vlad Dracula eller «Vlad spidderen», en nasjonalhelt i Romania fordi han utfordret Det osmanske rike og lenge klarte å holde Valakia uavhengig. Navnet «Dracula» betyr «sønn av Dracul», som var tilnavnet til faren Vlad II Dracul. Dracul betyr drage. Dette skal ha oppstått fordi faren var ridder av den ungarske Drageordenen, hvis ordenstegn var en drage, og fordi en drage var preget på hans mynter. Spam Stokers Dracula har lite til felles med den «virkelige Dracula» annet enn tilnavnet. Stoker plasserte ham i Transylvania og ikke i hans eget land Valakia og dernest ble Dracula redusert fra fyrste til greve. Derav karakteren grev Dracula.

Dracula var kjent som en grusom hersker. Han var overbevist om at strenge regler kunne sikre orden i landet og effektivt organisere forsvar mot ytre fiender. Han etablerte et autoritært regime som påla innbyggerne lojalitet og utholdenhet. Tyveri, latskap, uærlighet og oppvigleri ble grusomt straffet ved at den "skyldige" ble drept ved å spidde han på en påle. Derav tilnavnet "Spidderen". Om dette er en korrekt historisk beskrivelse av fyrstens herske- og straffemetoder er historikerne i dag ikke helt enige om. Man vil gjerne ha det til at Dracula i virkeligheten likevel ikke var så grusom, men at noen historikere i samtiden ønsket å plassere han i et dårlig lys.

Bran slott i Brasov, det såkalte Draculaslottet eller det falske.

Slottet er en av de mest verdifulle og velbevarte arkitektoniske monumenter fra middelalderen. Slottet hadde stor historisk, økonomisk og militær betydning. Vi besøkte Bran Slott i påsken 2012 sånn som så mange andre turister fra hele kloden gjør, isnpirert av filmene om vampyren Dracula. Slottet eies i dag av den Rumenske staten og er et museum.

Jeg må desverre slå fast at Dracula sannsynligvis aldri bodde på "Draculaslottet Bran" som regjerende hersker. Dracula var hersker i Valakia med hovedstaden Targoviste som er på sørsiden av fjellkjeden Karpatene, mens Bran er i Transylvania på nordsiden. Riktignok hadde Valakia og Dracula handelsforbindelser med Transylvanere og den historiske byen Brasov spesielt. Handelsveien mellom Brasov og Targoviste gikk gjennom Bran som er det siste stedet før fjellpasset gjennom Karpatene fra Transylvania til Valakia. Men i det hele var Brasovanerne og Transylvanerne fiendlig ovenfor Dracula slik at det er lite sannsynlig at Dracula frekventerte noe særlig på slottet. Ikke som gjest engang. Og det er ellers ikke godt å vite om Dracula noengang regjerte over slottet, - sannsynligvis ikke. Imidlertid bodde Dracula i 2 måneder som fange av Ungarerne da han ble arrestert av den ungarske kongen Corvin Matyas i 1462 i nærheten av Fort Podul Dambovitei, 25 km fra Bran. Fra Bran Slott ble Dracula ført til Visegrad i nordlige Ungarn hvor han var i 12 år. Men han skulle vende tilbake til Valakia enda en gang, men det er en annen historie jeg håper å kunne fortelle en annen gang.

Det ekte Draculaslottet.

Valakia var vekselvis under tyrkisk og ungarsk herredømme. Draculas far, Vlad II var en marionett under den tyrkiske sultanen. Men han ble i 1447 myrdet av noen rebeller på grunn av Vlad II's protyrkiske politikk. Samtidig ble Draculas bror, Mircea torturert og drept. Dracula selv ble fengslet av tyrkerne, men senere løslatt og innsatt av tyrkerne som prins av Valakia. Men Dracula hatet tyrkerne. Senere samme år ble tyrkerne beseiret av ungarerne og Valakia ble ungarsk, mens Dracula flyktet til Moldavia. Dracula må ha hatt særskilte politiske egenskaper for i 1451 reiste han til Ungarn for å få til en allianse og kort tid etter ble han igjen prins av Valakia. I 1456 mens ungarerne var opptatt med å kaste ut tyrkerne fra Serbia, gjorde Dracula kupp i Valakia med sin egen hær og kastet ut ungarerne. For å hevne sin far og sin bror arresterte han de priviligerte aristokratifamiliene, de såkalte bojarene som hadde deltatt og støttet opprøret som forsårskaet farens og brorens død. De eldste spiddet han på staker, mens andre ble tvunget til en 80 km lang dødsmarsj fra Targoviste til Poenari. Der gjenbygget Draculas slaver et fort eller slott som er det ekte Draculaslottet som gjerne kalles for Poenari Castle. I dag er det bare ruiner igjen, men like fullt en turistattraksjon for den som kan sin historie. 1462 ender altså Draculas tid i Valakia da han blir slått av ungarerne, arrestert og ført til Bran Slott og derfra til Ungarn. Men som sagt skal han vende tilbake.

Poenari Castle finner vi også igjen i en moderne versjon i TV-serien "Da Vincis Demoner". I episoden "Djevelen - Devil" reiser Leonard da Vinci til Poeni Castle i Valakia for å møte Vlad III, det vil si Dracula.

Apropos Bojarenes Inntogsmarsj

Jeg har nevnt Bojarene ovenfor og hvem har ikke hørt Ønskekonserten på NRK og kjenningsmelodien "Bojarenes Inntogsmarsj".
At det i det hele tatt ble noen Bojarenes inntogsmarsj, beror nærmest på en ren tilfeldighet. På slutten av 1800-tallet ble Johan Halvorsen tilbudt stilling som konsertmester i Bucuresti i Romania. Halvorsen var en bereist mann. Og under en av sine reiser kom han over historien om bojarene. "Stormenn" som bojarene heter på godt norsk, holdt til i Valakia og Moldavia. Med opprettelsen av disse to fyrstedømmene begynner rumensk politisk historie en gang på 1300-tallet. Og det er de som slår seg sammen til staten Romania 500 år senere.

Johan Halvorsen ble så imponert over disse bojarene at han sporenstreks dro hjem og komponerte en marsj til dem. At han takket nei til jobben som konsertmester, er også en annen historie.

Med vennlig hilsen Tine og Magnar
Fra Draculas slott
Påsken 2012

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

 • Lorem ipsum

  Lorem ipsum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  Les mer

 • Non dignissim

  Non dignissim

  Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

  Les mer

 • Suspendisse nisi

  Suspendisse nisi

  Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

  Les mer

 • Venenatis arcu

  Venenatis arcu

  Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
 • Cursus tortor

  Cursus tortor

  Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
 • Aliquet ipsum

  Aliquet ipsum

  Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
 • Quisque posuere

  Quisque posuere

  Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
 • Vestibulum ac ante

  Vestibulum ac ante

  Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
 • Quisque bibendum

  Quisque bibendum

  Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
 • Quisque sem

  Quisque sem

  Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
 • Proin eleifend

  Proin eleifend

  In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
 • Donec eget

  Donec eget

  Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
 • Quisque ac

  Quisque ac

  Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
 • Dui vitae

  Dui vitae

  Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
 • Dolor rhoncus

  Dolor rhoncus

  Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
 • Arcu sagittis

  Arcu sagittis

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
 • Dollar tegn

  Dollar tegn

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nisi lectus

  Nisi lectus

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nec quam

  Nec quam

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Mauris leo

  Mauris leo

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.