Mitt Eldorado

Mitt Eldorado

Et koselig lite steinhus et sted på Lágesduottar som står der som om det skulle ha stått i titusen år siden istiden

Om en reise til Mitt Eldorado 4. - 12. august 2015

En lang transportetappe gjennom Sverige

Det er en lang reise fra Trondheim til Sirbmá med bil. Etter 156 mil gjennom Sveriges "Innlandsveg" er jeg endelig fremme i Sirbmá. I mine unge dager ville jeg ha kjørt nonstop. Men når man blir eldre så er det greit med en overnatting underveis. Sein ankomst på kvelden i Moskosel like nord for Arvidsjaur på grunn av sein start fra Trondheim. Men så fikk jeg en flott solnedgang over innsjøen Moskoselet. Innlandsvegen er en lang og kjedelig transportetappe, men jeg mener at denne ruten er den raskeste sammenlignet med å kjøre E4 langs kysten via Haparanda og Rovaniemi. Nord-Sverieg er øde med svært liten trafikk slik at du kan holde en høyere gjennomsnittsfart enn på trafikerte E4 og videre inn i Finland.

På vei til Sirbmá fikk jeg beskjed fra Magnus om å handle fjellmat underveis for vi skulle rett til fjells når jeg ankom.

Sirbmá - stedet der jeg ble født og vokste opp

Dette lille huset er ikke et gjennomsnitt av boligstandarden i bygda. Derimot er jeg født i huset og der bodde jeg til jeg var 9 år gammel da nyhuset sto ferdig. Gammelstua er nå fredet og under restaurering til så nær original stand som mulig. Om tid og stunder skal det bli et lite bygdemuseum.

Sirbmá er en liten jordbruksbygd oppe i Tanadalen mellom tettstedene Tanabru og Karasjok. Jeg håper å komme tilbake med en artikkel om denne vakre bygda som jeg med ujevne mellomrom alltid vender tilbake til. Når folk har spurt meg så har jeg alltid sagt at jeg er fra Tana, men det skal jeg slutte med. Riktignok ligger bygda mi i Tana kommune, men jeg er fra Sirbmá som var en del av Polmak kommune inn til kommunesammenslåingen i 1963. Så da så.

Mitt egentlige eldorado

Gamma ved Cagnasuofka

Jeg har ferdes på Lágesduaddar siden jeg var en guttunge. I begynnelsen var det litt lenger sydvest og nærmere Sirbmá. Men jeg ble sporenstreks forelsket i dette område da jeg sammen med onkel Oscar kom hit på begynnelsen av 70-tallet. Senere havnet jeg alltid på dette stedet uansett hvor jeg dro på tur. Fra tidligere sto det en jordgamme her som ble bygget av blant min bestefar en gang på 20 eller 30-tallet. Nå ligger bare torva igjen med bålplassen i midten som et kulturminne fra en svunnen tid. Vi som ferdes her har bestemt oss for å "frede" gammetuften så vi trår varsomt der..

Etter mange turer hit begynte jeg å sysle med tankene om å bygge en gamme akkurat her. Og slik var det at jeg søkte Statens Skoger om punktfeste for å bygge en gamme. Men jeg fikk underhånds tips fra byråkratiet om at det sannsynligvis ville bli avslag siden de var veldig restriktive med å tildele nye gammetomter. Men samtidig fikk jeg også tips om at hvis vi var flere som gikk sammen om å søke, så var sjansene desto større for å få tomta. Derfor gikk nå avdøde onkel Oscar, mitt søskenbarn Magnus og jeg sammen om et utmarkslag og vi søkte om tomta sammen. Og vi fikk tilslag. Men byråkratiet tillot ikke at punktfestekontrakten ble tildelt 3 personer. Derfor ble kontrakten utferdiget til onkel Oscar og vi inngikk en avtale oss 3 i mellom om felles eierskap. Siden onkel Oscar gikk bort er det Lisbeth, Magnus og jeg som er eiere, mens den opprinnelige festekontrakten etter onkel Oscars bortgang nå tilhører Lisbeth som derved står som formell eier.

Gamma ble bygget i 1989 - 90. Jeg var med på byggingen helt til huset var innvendig ferdig og utvendig stein murt opp under vinduene. Senere har Magnus, onkel Oscar og onkel Nils murt resten samt bygget bislagstibygget.

Gamma ligger i et vakkert område

Dette er et ungt og vakkert morenelandskap formet under siste istid for 10000 år siden. Det lille steinhuset står der akkurat som om det skulle ha vært satt opp for like mange år siden. Huset gjør ikke mye av seg i terrenget, men det var akkurat slik det var tenkt. Til og med naturen rundt trives med det lille huset og har tatt det til seg. Fjellbjørka har gjennom disse årene mer og mer omfavnet både hus og utedo som for å beskytte. Elg og rein har vært på besøk og likeså de aller minste, vånd og røyskatt. Og snart ligger gamma beskyttet inne i bjørkeskogen og ønsker mange slags skapninger med ulike ærender velkommen.

Like ved renner det en liten elv som heter Cagnajohka. Lenger oppe i elva ligger Cagnajávri. Navnet "Cagna" betyr isfritt og kommer av kilden like ved som er isfri året rundt, også om vinteren selvom temparaturen skulle synke til minus 50. Om sommeren holder kilden 4 - 5 gr.

Bortenfor skimter vi Gurtejávri, Sáhpanjávri og Cagnaluoppal. Og bak den høye moreneryggen som bilde er tatt fra ligger Gurtheluoppal. Og i nærheten finnes det mange fiskevann, - det er faktisk fisk i den minste tjønna som ikke bunnfryser om vinteren selvom tjønna ikke har bekk inn eller ut.

Ut på tur, aldri sur

Og så er vi endelig på tur. Som sagt fikk jeg "ordre" fra mitt søskenbarn og gode venn Magnus om å handle det jeg trengte underveis til Sirbmá slik at vi kunne dra til fjells samme kveld. ATV'en var pakket på en times tid. Etter en kjøretur på 156 mil fra Trondheim bar det rett avgårde. Snakk om en reise. Turen oppover til gamma ved Cagnasuofka tok ca 3 timer uten uhell. Dette er kjente områder hvor jeg har ferdes i mange år. Fint å komme tilbake og se Antabákti dukke opp i horisonten, - livet føles godt med en merkelig ro som siger inn over sjel og sinn. Og for et mangfold jeg har fått lov til å være med på fra oppveksten i Sirbmá til i dag. Jeg skal senere gjøre meg opp noen tanker om dette og feste det på "papiret".

Kveld blir til natt og morgen

Vi har mye å snakke om den første kvelden. Kveld blir til natt med solnedgang, men sola er ikke lenge borte på denne årstid. Et par timer senere er det soloppgang over Cagnasuofka som farger gamma i et magisk rødt lys.. Se bilde øverst som er tatt av gamma i soloppgangen. Det er vakkert her oppe og spesielt på denne årstiden.

Vi får selskap neste kveld.

På kvelden neste dag fikk vi besøk av gammas tredje eier Lisbeth Varsi samt brodern Alvin og hans kjæreste Boel. Fint at hele "aksjeselskapet" endelig er samlet. Jeg savner selvfølgelig onkel Oscar som gikk bort så altfor tidlig. Og jeg minnes de andre fine gubbene jeg har hatt gleden av å lære av opp gjennom livet.

Fisketur

Her oppe stresser man ikke og det er ellers ikke som i gamle dager at man skulle fiske mest mulig på kortest mulig tid med flest mulig garn. I dag farer man varsomt frem så vi fisket bare det siste døgnet. Jeg har ikke garnrett siden jeg ikke har bostedsadresse i Finnmark så vi satt 3 garn på kvota til Magnus. Og vi fikk nok fisk slik at jeg kan kose meg i hele vinter. Litt hemmelighetsfull er man jo slik at man ikke forteller hvor det ble fisket og hvor mye fisk man fikk. Slik er det bare. Slike ting fortelles gjerne året etter og spesielt hvis det har vært dårlig fiske.

Så er turen over for denne gang, men vi har allerede planlagt neste års tur til Vårt Eldorado for det er her du finner den. På kjøreturen ned på kvelden fikk vi et voldsomt regn, men det må man også regne med. Turen ned til Sirbmá gikk fint som vanlig.

Illeluktende nedtur

Den store nedturen var at vi fant en gjenglemt garnlenke på 2 garn i vannet. Den hadde lugget i vannet sannsynligvis i flere år. Masse død og råtten fisk og 4 råtne fugleunger i garnet. Det luktet død og fordervelse. Vi trakk garnet og destruerte det. Vi tror ikke garnet tilhørte turister for den må ha vært satt fra båt og da kan det hende at det er sambygdninger som har glemt det.

Hjem til Trondheim

En fantastisk ferietur til mine hjemtrakter er over for denne gang, men jeg skal tilbake og helst hvert eneste år. Tusen takk til Magnus og Marit for deres gjstfrihet. Tusen takk til min turkamerat Magnus som bragte meg opp dit der jeg helst vil være.  Et lite stopp ved Samelandsbrua over Tanaelva til finland ved Utsjok for å ta bilder. Deretter stopp i Kautokeino for å kjøpe tørka reinhjerter og tørkakjøtt. Det ble også stopp i finsk Karesuando for å kjøpe multer for det fantes ikke i år oppe på fjellet. Og så den lange turen gjennom Nord-Sverige tilbake til Trondheim.

Med vennlig hilsen
Magnar
August 2015

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

 • Lorem ipsum

  Lorem ipsum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  Les mer

 • Non dignissim

  Non dignissim

  Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

  Les mer

 • Suspendisse nisi

  Suspendisse nisi

  Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

  Les mer

 • Venenatis arcu

  Venenatis arcu

  Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
 • Cursus tortor

  Cursus tortor

  Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
 • Aliquet ipsum

  Aliquet ipsum

  Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
 • Quisque posuere

  Quisque posuere

  Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
 • Vestibulum ac ante

  Vestibulum ac ante

  Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
 • Quisque bibendum

  Quisque bibendum

  Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
 • Quisque sem

  Quisque sem

  Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
 • Proin eleifend

  Proin eleifend

  In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
 • Donec eget

  Donec eget

  Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
 • Quisque ac

  Quisque ac

  Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
 • Dui vitae

  Dui vitae

  Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
 • Dolor rhoncus

  Dolor rhoncus

  Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
 • Arcu sagittis

  Arcu sagittis

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
 • Dollar tegn

  Dollar tegn

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nisi lectus

  Nisi lectus

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nec quam

  Nec quam

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Mauris leo

  Mauris leo

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.