Puerto Mazarrón og Cartagena

er to spanske kystbyer i provinsen Murcia i Spania. Dette er to søsterbyer som har hatt og fortsatt har en militær betydning. Cartagena har vært en militær festning helt fra oldtiden, mens Mazarrón var en militær forpost til beskyttelse av Cartagena. Byene er ikke så til de grader «turistifisert» som den spanske Middelhavkysten ellers. Dette er et område litt mellom to stoler med Benidorm-Alicante-Torrevieja i nordøst og Malaga i sørvest. Derfor er det litt mindre turister og solflyktninger fra England og Nordeuropa. Man hører ikke mye om Cartagena som et turistmål.

Mazarrón

Mazarrón er en litt søvnig kystby, men like fullt en vakker by med 35 000 innbyggere og anlagt i kupert terreng rundt 4 bukter. Rett utenfor havna ligger den lille ubebodde øya Isla de Adentro som en beskyttelse mot Middelhavets bølger. Det er flere langgrunne strender langs selve byen og ellers 35 km i kommunen så det er god plass for strandløver og badenymfer. Det går en lang strandpromenade med restauranter og vannposter i alle varianter fra Marokkansk inspirerte med dype putebelagte sofaer til enkle tapasbarer.

Og det er kanskje akkurat det man skal gjøre i Mazarrón; bade, spise og kose seg i sola. Vi bodde på Hotell Bahia. Et gammelt ærverdig hotell helt nede på stranda. Sikkert en fordums prakt, men nå preget av tidens tann. Og enda en gang gjorde vi tabben med å bestille «all inclusive». At vi aldri lærer. For det første er ikke maten den beste. For det andre blir man så avhengig av klokkesletter og for det tredje får man ikke testet andre spisesteder. Kanskje går man til og med glipp av en kulinariske opplevelse.

En blå IKEA bærepose

Fra vår «residens» i Benijofar er det knappe to timers kjøretur til Mazarrón hvis du tar raskeste vei. Vanligvis er ikke Tine og jeg så kortreist så vi reiser som oftest med kofferter. Men denne gangen trengte vi noe mindre, en bag eller lignende, men det fantes ikke i huset. Så Tine pakket sitt toalett, badetøy og klesskift i en blå IKEA bærepose, mens jeg med mitt i en liten utslitt ryggsekk. Måtte bemerke til Tine at man trenger usedvanlig stor selvtillit for å sjekke inn på hotell med en IKEA bærepose som bagasje over skulderen. Men ingen sure bemerkninger fra den hyggelige resepsjonisten så vi fikk rom for natta.

Kjøre bil i Spania.

Vi har en GPS i bilen som snakker en herlig sunnmørsk dialekt. Vi syntes at Laila var et passende navn til dialekten. Ofte når vi er ute og kjører bil så prøver vi å unngå motorveier selv om det går fort fra et sted til et annet, men du får ikke sett så mye av landet. For å unngå motorveier er det bare å be «Laila» å finne en vei uten bomavgift og så rekalkulere et alternativ enda en gang. Da blir det gjerne en omvei, men så finner vi de mest spennende stedene uten turister. Derfor havna vi langt ut på jordet på vei til Mazarrón, gjennom små landsbyer og appelsinlunder og 3 ganger kjøretiden enn den raskeste. Spennende.

På vei fra Mazarrón til Cartagena tok vi den gamle svingete hovedveien. Dette er bare en liten times kjøretur.

Cartagena.

Cartagena er opprinnelig etablert av Iberianerne allerede i oldtiden, men har vært underlagt et utall av herskere gjennom historien og byen har hatt forskjellige navn. Den som kan litt historie vet at Romerne og Punerne med hovedstaden Karthago var i mer eller mindre konstant krig med hverandre i hundrevis av år. Først hersket Punerne på den Iberiske halvøy, men ble kastet ut av romerne ca 500 år f.Kr. Og da punerne endelig tapte alt for romerne 146 f.Kr i den tredje punerkrigen, ble Karthago totalt ødelagt og systematisk brent. Med Karthago ut av bildet og den siste puneren sendt som slave til Roma fikk Cartagena navnet Karthago Nova, det vil sy Nye Karthago. Det er kanskje derfra dagens bynavn har sin opprinnelse. Jeg har ikke sjekket de historiske fakta, men det er bare en tanke som slår meg.

Byen er anlagt rundt en naturlig havn beskyttet mot Middelhavet. Derfor har den hatt en veldig viktig strategisk betydning med en marinebase gjennom, kanskje tusenvis av år. Cartagena var svært viktig ved erobringen av Hispanola, det vil si Amerika. Og fortsatt er dette Spanias viktigste marinehavn. Under den spanske borgerkrigen 1936 – 39 var Cartagena den siste byen som ble tatt av Franco.

Oldtidens Teaterkunst

Teaterkunsten kommer opprinnelig fra Grekerne og senere arvet og kopiert av Romerne. Under romertiden bygde Romerne i løpet av flere hundre år et stort teater i Cartagena. Når Romerne forsvant, ble teateret gradvis ødelagt, gjenfylt og overbygd med nye bygninger, og dets eksistens ble glemt. Først i 1987 fant man restene da en bygning ble revet for å klargjøre tomta til byens nye e-verk. I 1988 startet utgravningene og i 2008 slapp publikum til. I dag er så å si hele teateret avdekket i all sin storhet. Dette er et mektig anlegg. I det nordlige hjørnet står ruinene av Santa María la Vieja Cathedral. Den ble ødelagt under den spanske borgerkrigen.

Det er utrolig mye man kunne ha sagt om det romerske teateret og Cartagena generelt. Reis dit selv og opplev, spesielt hvis du er historisk interessert. Byen har samme historiske bakteppe som de andre store berømte byene som Roma, Athen og Karthago. Og enda mer historie hvis du er interessert i konflikten mellom Maurere og Iberianere, i brytningen mellom muslim og kristendom, og som nevnt om erobringen Hispanola.

Hva gjør man ellers i Cartagena? Jo, man går gatelangs som i andre byer. Spiser, drikker og shopper i de samme kjedebutikkene man ellers finner over alt i verden. Calle Mayor er en hyggelig shoppegate uten biler. Den går fra havna og innover byen. Havna er ellers et fint utgangspunkt for å utforske byen. Kvelds- og nattelivet fikk vi ikke testa denne gangen. Det får bli neste gang. Og til slutt, Cartagena er ingen badeby for du må utenfor byen for å finne en strand.

IMG 1726
Stranda i Mazarrón
IMG 1727
Calle Noruega i Mazarrón
IMG 1729
Tine på stranda i Mazarrón
IMG 1738
Stressless av stein
IMG 1759
Solnedgang i Mazarrón
IMG 1801
"Scenen" i oldtidsteateret i Cartagena
IMG 1805
Tine på vei inn til teateret
IMG 1808
Cartagena
IMG 1813
Havnepromenaden i Cartagena

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

 • Lorem ipsum

  Lorem ipsum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  Les mer

 • Non dignissim

  Non dignissim

  Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

  Les mer

 • Suspendisse nisi

  Suspendisse nisi

  Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

  Les mer

 • Venenatis arcu

  Venenatis arcu

  Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
 • Cursus tortor

  Cursus tortor

  Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
 • Aliquet ipsum

  Aliquet ipsum

  Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
 • Quisque posuere

  Quisque posuere

  Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
 • Vestibulum ac ante

  Vestibulum ac ante

  Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
 • Quisque bibendum

  Quisque bibendum

  Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
 • Quisque sem

  Quisque sem

  Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
 • Proin eleifend

  Proin eleifend

  In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
 • Donec eget

  Donec eget

  Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
 • Quisque ac

  Quisque ac

  Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
 • Dui vitae

  Dui vitae

  Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
 • Dolor rhoncus

  Dolor rhoncus

  Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
 • Arcu sagittis

  Arcu sagittis

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
 • Dollar tegn

  Dollar tegn

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nisi lectus

  Nisi lectus

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nec quam

  Nec quam

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Mauris leo

  Mauris leo

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.