Mange gode grunner for å reise til Granada

Vi reiste dit en helg i begynnelsen av mai, akkurat i starten av turistsesongen med fortsatt rimelige hoteller og ikke altfor stor trengsel slik det sies å være i august og september. Tine hadde gjort en god research på forhånd og funnet et fint lite hotell midt i smørøyet.

Fin dagtemparatur, men kjølige kvelder så det var godt å ha en varm jakke på seg. Granada ligger på godt og vel 1000 moh slik at våren er litt senere enn ved kysten.

Granada ligger ved foten av det nordvestre hjørne av fjellmassivet Sierra Nevada som er Spania høyeste fastlandsfjell (3479 moh). Bare Teide på Tenerife er høyere. Greit å komme seg dit med bil. Fine veier fra Benijofar/Torrevieja og en 4 – 5 timers kjøretur. Sierra Nevada er et mektig skue når du nermer deg. Fortsatt masse sne nedover fjlesidene og bare et par-tre uker tidligere var venner oss på skiferie der oppe. Slalomsesongen starter visstnok tidligere enn mange steder i Norge. Vi kunne helt sikkert fortsatt ha funnet godt skiføre i sierra Nevada i begynnelsen av mai.

Et yrende liv langs Langs Rio Darro

For den som er interessert i historie og kultur har Granada alt. Gå i katedraler, museer eller på konserter. Eller bare rusle gatelangs fra vannpost til vannpost. Drikke vin og øl eller spise tapas på en av mange små restauranter. Et ”must” er å rusle med utgangspunkt fra Plaza Nueava der Rio Darro forsvinner under gateplanet nedover. Start turen oppover elva. Til venstre for deg har du gamlebyen der undersåttene til de mauriske herskerne bodde. Til høyre for den trange gata Carrera del Darro renner elva og til venstre har du gatebutikkene, tapasbarene,ølstuene, museene og de små butikkene. Og kanskje treffer du en og annen gatemusikant som spiller for deg og tigger en slant. Når du er kommet helt opp kommer du til plaza Chirimias der uterestaurantene ligger på rekke og rad under skyggefulle trær. Og rett på den andre siden har du fjellklippen som Alhambra ligger på. Herfra er kanskje synet av Alhambra mektigere enn fra noe annet sted der den røde bastionen ruver over deg. Og hvis du har kondis og ork kan du ta stien helt opp til Alhambra, men det er bratt. Vi gikk den motsatte vei nedover langs en bekk som renner helt inn til slottsmurene i fantastisk vårblomstring

Alhambra

Den som ikke har besøkt Alhambra har ikke vært i Granada. Kampen mellom maurerne og de kristne er selve bærebjelken i spansk historie. Og denne kampen skulle vare i 780 år med en avslutning i Granada og Alhambra. Maurerne er nordafrikanske muslimer som hadde hersket nesten i hele Spania i begynnelsen, men ble senere sirklet inn for til slutt å bare ha Alhambra som den siste bastionen. Samtidig med at Christoffer Columbus gjorde sitt finansielle ærende til Granada og fikk penger av det spanske kongeparet Isabella og Ferdinand til å finne sjøveien til India, rykket de inn i Granada og inntok Alhambra. Boabdil var den siste mauriske kongen og han overlot Granada og Alhambra uten kamp. Og uten krigshandlinger ble ikke Alhambra ødelagt og frmstår i dag ganske komplett. Det hører til legenden at Boabdils mor skal ha sett sønnens tårer og med forakt sagt at : "Du kan gjerne gråte som en kvinne over det du ikke kunne forsvare som en mann".

Bygningene på Alhambra er mektige og hageanleggene som ble anlagt for mange hundre år siden er vakre. Derimot er det litt vanskelig å forestille seg hvordan livet artet seg i slottet fordi at husene er tomme og helt uten noen form for inventar. Det finnes et museum som gir et inntrykk av hvordan det var, men dette var stengt da vi besøkte stedet.

Spania var gjenerobret etter 780 år. Og noen måneder senere skulle kaptein Columbus gi ordre om å heise seilene på Santa Maria, og legge ut på det som skulle bli starten på Spanias periode som verdens største imperium.

Men ellers har enhver spansk landsby med respekt for seg selv sin Fiesta de Moros y Cristianos. Kampen mellom maurerne og de kristne. I år fikk endelig være med på denne feiringen i vår landsby Benijofar. Veldig spennende.

Tips om billetter til Alhambra. Bestill de hjemme på internett før du reiser. Det er garantert ikke billetter å få tak i hvis du ikke har gjort det på forhånd.

Gamlebyen Albaicin

Hvis du orker kan du ta av fra Rio Darro og klatre opp til gamlebyen Albaicin lnags trange smug, bratte gater og trapper. Men Tine og jeg vi gjorde det litt mer lettvint og tok en av sightseingbussene opp og så gikk vi av på toppen. Derfra har du utsikt over byen og Alhambra på motsatt side av dalen. Små sjapper og pittoreske gamle hus, men merkelig nok få turister i motsetning til sentrum der det kryr av dem. Nedover er det greit å rusle eller ta bussen.

Lørdags kveld i sentrum

Det er en opplevelse i seg selv med et folkeliv vi knapt har sett noe annet sted i verden. En jevn strøm av mennesker i alle retninger og fulle tapasrestauranter, vinhus og puber. Til forskjell fra Norge ser man likevel lite til fulle og ravende mennesker på gata. Vi gikk ut ganske tidlig på kvelden og da var det rolig og god plass i gatene. Men plutselig litt ut på kvelden virket det som hele granada og vel så det var på bena og fylte gater og smug.

Sentrum

Nede i byen er Catedral de Granada lett å finne.Nedenfor katedralen er det nettverk av smågater med hyggelige småsjapper som minner litt om basarstemning. Ellers finner du internasjonale merkevarer på Zara, Massimo og Mango. Her kan du svi av kredittkortet så det hjelper på det spanske arbeids- og finansmarked.

Vi prøvde ikke massasjen fra 1001 natt. Det blir neste gang.

Men ellers har vi så vidt begynt å utforske Spania. Neste som står for tur er Toledo, Cordoba og Sevilja. Det kan godt hende at det dukker opp et lite reisebrev her på bloggen.

 

IMG 0938
Trange smug i Albaicon
IMG 0878
Han her karen sitter i løse lufta. Også en måte å tjene til livets opphold!
IMG 0892
Stemningsfullt på kvelden
IMG 0915
Alhambra i bakgrunnen sett fra gamlebyen Albaicin
IMG 1003
Vakkert i mai med full blomstring over alt
IMG 1018
Løvefontenen i Alhambra

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

 • Lorem ipsum

  Lorem ipsum

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

  Les mer

 • Non dignissim

  Non dignissim

  Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

  Les mer

 • Suspendisse nisi

  Suspendisse nisi

  Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

  Les mer

 • Venenatis arcu

  Venenatis arcu

  Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
 • Cursus tortor

  Cursus tortor

  Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
 • Aliquet ipsum

  Aliquet ipsum

  Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
 • Quisque posuere

  Quisque posuere

  Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
 • Vestibulum ac ante

  Vestibulum ac ante

  Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
 • Quisque bibendum

  Quisque bibendum

  Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
 • Quisque sem

  Quisque sem

  Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
 • Proin eleifend

  Proin eleifend

  In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
 • Donec eget

  Donec eget

  Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
 • Quisque ac

  Quisque ac

  Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
 • Dui vitae

  Dui vitae

  Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
 • Dolor rhoncus

  Dolor rhoncus

  Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
 • Arcu sagittis

  Arcu sagittis

  Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
 • Dollar tegn

  Dollar tegn

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nisi lectus

  Nisi lectus

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Nec quam

  Nec quam

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
 • Mauris leo

  Mauris leo

  It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.