Øl og Whisky – To brødre eller søstre, eller bror og søster

Slektskaper er veldig nært. Begge produseres av korn, øl fortrinnsvis av malt og whisky av malt og andre kornsorter. Men på et eller annet tidspunkt skiller de lag og det ene blir til øl og det andre til whisky. Det er dette jeg skal forklare i denne artikkelen.

Ingrediensene.

Både øl og whisky har 3 felles ingredienser: vann, korn og gjær. Men i øl finnes en fjerde som ikke finnes i whisky, nemlig humle. Og whisky kan inneholde røkt malt som ikke er veldig vanlig i øl selv om det forekommer.

Hva er øl?

Øl er gjæret korn i vann tilsatt humle.

Hva er whisky?

Whisky er et destillat av gjæret korn i vann. Eller sagt på en annen måte: destillat av øl

Slektskapet

Og her ser man det tydelige slektskapet. Enkelt forklart kan man si at whisky er destillert øl. Tilsvarende har man i cognac eller brandy wine som er destillert vin. Brandy og cognac er i utgangspunktet det samme, bortsett fra at cognac er en lovbeskyttet merkevare knyttet regionen cognac i Frankrike og produsert av spesielle druesorter. Brandy produseres også av druer, men både cognac og brandy wine er altså brent druevin. Hvis man skulle ha fulgt denne logikken for whisky så kunne det ha hett brandy beer, eller brent øl.

Forskjellen eller likheten om du vil?

Likhetene mellom øl og whisky er altså at begge inneholder vann, korn og gjær. Gjæren er ofte det samme både for øl og whisky, selv om de forskjellige produsentene beskytter og hemmeligholder sine.

Kornsortene som brukes er også ofte de samme. Det mest brukte kornet i øl er malt. I whisky er det ofte flere kornsorter og da kalles whiskyen grain whisky. Men ren maltwhisky er like vanlig.

Malt

Malt er spiret byggkorn både for øl og whisky. Spiringen og tørkingen er altså maltningsprosessen og derav navnet malt. Maltingen eller spiringen gjøres ved å tilsette bygget vann og la det spire i noen dager. Så tørkes kornet. Noen whiskybrennerier bruker torv som varmekilde ved tørkingen. Derfor har noen whiskyer utpreget røyksmak. Men også i ølproduksjon er det noen som eksperimenterer med røkt malt.

Meskingen

Først knuses malten. Deretter «vaskes» kornet og varmt vann på ca 64 - 67 grader. Dette gjør at stivelsen i maltet omdannes til gjærbart sukker. Og det er disse godsakene/søtsakene både ølbryggeren og whiskybrenneren er ute etter. Og nå har man fått en vørter som det heter både for whisky og øl. Altså har vi ikke sett noen vesentlig forskjell i produksjonen.

Skilsmissen

Etter meskingen kokes vørteren i en time eller godt og vel. Det er på dette stadiet at den første lille forskjellen vises. Ølbryggeren tilsetter i motsetning til whiskybrenneren humle under kokingen for å gi ølet bitterhet, smak, aroma og holdbarhet. Etter kokingen har vi nå fått en mesk, eller mash på engelsk.

Så tappes mesken i gjærkar og tilsettes gjær.
I øl snakker vi om primærgjæring og sekundærgjæring. Whiskyen gjæres gjerne en gang og ferdig med det. Men det er i gjæringsprosessen ellers at vi ser den første vesentlige forskjellen.

Øl er veldig sårbart for bakterieangrep og derved ødelagt øl. Derfor er hygiene viktig. Gjæring av øl tar dessuten ofte lenger tid. For Ale snakker vi om minst 10 dager primærgjæring, deretter omstikking og nye ti dager sekundærgjæring.

Etter primær- og sekundærgjæring er for så vidt ølet ferdig. Men ølet blir bedre av lagring for den som har tålmodighet. For undergjæret øl (lager) gjelder typisk 30 + 30 dager og enda lenger lagringstid. Nå er altså ølet ferdig og vi kan nyte. Men whiskyen har lenge igjen.

Etter gjæringen destilleres «whiskyølet», eller wash som det kalles i whiskyfaget. Washen destilleres gjerne en gang, eller som oftest to ganger og i noen tilfeller også 3 ganger og man får ut et sterkt blankt brennevin. Deretter tappes det på eikefat og får en lovpålagt lagring i minst 3 år. Whiskyen får sin farge, smak og aroma gjennom lagringen. Og vips så er whiskyen ferdig.

Øltyper og whiskytyper.

Det er nesten et uendelig antall forskjellige øl og whiskytyper. Jeg skal hoppe bukk over alt dette og bare nevne et par av hver. Singlemalt whisky er en produksjon fra samme produsent i motsetning blended malt som kan komme fra flere produksjoner og flere destillerier. Grain whisky er laget av flere kornsorter i tillegg til malt (bygg) som for eksempel whete og mais.

Ale eller Pale Ale er typisk engelsk øl som er overgjæret på 20 grader.

IPA er Indian Pale Ale som inneholder mer humle som sammen med alkoholen i ølet holder bakterier i sjakk og ølet overlevde reisen helt til India da landet var en engelsk koloni.

Pilsner eller lagerøl har opprinnelse fra Bøhmen i dagens Tsjekkia. Dette er et undergjæret øl som gjæres i lavere temperatur enn overgjæret øl, typisk 10 grader. Derfor lengere gjæring.

Hvordan serveres whisky?

Whisky on the rocks, eller whisky med is, whisky og vann … Alt dette er bare tull og voldtekt av godt drikke. Server heller whisky akkurat som cognac, - i samme type glass og temperert.

Skål.

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

  • Lorem ipsum

    Lorem ipsum

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

    Les mer

  • Non dignissim

    Non dignissim

    Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

    Les mer

  • Suspendisse nisi

    Suspendisse nisi

    Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

    Les mer

  • Venenatis arcu

    Venenatis arcu

    Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
  • Cursus tortor

    Cursus tortor

    Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
  • Aliquet ipsum

    Aliquet ipsum

    Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
  • Quisque posuere

    Quisque posuere

    Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
  • Vestibulum ac ante

    Vestibulum ac ante

    Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
  • Quisque bibendum

    Quisque bibendum

    Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
  • Quisque sem

    Quisque sem

    Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
  • Proin eleifend

    Proin eleifend

    In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
  • Donec eget

    Donec eget

    Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
  • Quisque ac

    Quisque ac

    Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
  • Dui vitae

    Dui vitae

    Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
  • Dolor rhoncus

    Dolor rhoncus

    Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
  • Arcu sagittis

    Arcu sagittis

    Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
  • Dollar tegn

    Dollar tegn

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nisi lectus

    Nisi lectus

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nec quam

    Nec quam

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Mauris leo

    Mauris leo

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.