Kurs i ølbrygging - Del 2
Maling av korn og mesking
Denne gangen skal vi male veie og male malten.
Først veier jeg opp malten. Jeg kjøper helt malt som er billigere enn ferdig malt. For å knuse malten bruker jeg en en maltmølle som på bilde. Sveiva har jeg erstatet med en batteridrevet boremaskin. Se de neste bildene.
Så er det bare å programmere og starte maskineriet som ordner resten selv.
Hvilken temperatur og hvor lenge skal jeg komme tilbake i en annen artikkel. Men kort fortalt har jeg programmert så kalt 2 stegs-mesking. Første steg er 70 minutter på 66 grader og neste steg er 72 grader i 10 minutter. Utmesking er 5 minutter på 78 grader.
Hensikten med meskingen er å omdanne stivelsen i malten til gjærbart sukker. Og vi er interessert i sukker som er gjærbart. Hva som blir gjærbart og hva som ikke blir avgjøres av mesketemperaturen. Og dette er nesten en hel vitenskap i seg selv som jeg skal skrive om i en annen artikkel.
Det maskinen gjør er å varme opp vannet til riktig mesketemperatur. Så pumpes vannet opp gjennom malten i maltrøret og og sirkuleres på den måten. Og det er i denn prossessen at stivelsen i malten omdannes til gjærbart sukker. Første steg er 66 grader i 70 minutter, deretter 72 grader i 10 minutter og til slutt 78 grader i 5 minutter som er den såkalte utmeskingssteget. Alt dette ordner maskinen av seg selv.
Dette er altså å meske og når vi er ferdig med meskingen får vi altså en meske.
Da har maskinen kjørt gjennom meskeprogrammet i 3 trinn med 66 grader, 72 grader og til slutt 78 grader som er utmeskingstrinnet. Det vil si her skal malten fjernes og det gjøres ved at møltrøret løftes opp. Og nå skylles jeg med mesken som tappes i en bøtte og som slås opp i maltrørert igjen. Dette for å sirkulere for å få godsakene ut av malten. samtidig rører jeg i malten. Dette gjør jeg 5 - 6 ganger. Helt til slutt heller jeg 78 grader varmt vann i maltrøret for å få ut siste rest av godsakene.
Nå kan maltrøret løftes helt av. og meskingen er ferdig. Det neste som står for tur er koking, kjøling og deretter skal alt i gjærkaret ofr gjæring. Men det blir i Del 3.