Kurs i ølbrygging - Del 2

Maling av korn og mesking

Denne gangen skal vi male veie og male malten.

Først veier jeg opp malten. Jeg kjøper helt malt som er billigere enn ferdig malt. For å knuse malten bruker jeg en en maltmølle som på bilde. Sveiva har jeg erstatet med en batteridrevet boremaskin. Se de neste bildene.

Kornet er veiet opp og det er klart for knusing.
På dette bildet ser du hvordan jeg har erstattet sveiva med en elektrisk boremaskin. Å male 5 kilo korn tar bare 10 minutter. Malten skal ikke pulveriseres, men bare knuses slik at man beholder skallet så helt som mulig. skal vil senere under meskingen fungere som et filter. Hvis kornet pulveriseres vil hele systemet gå tett og mesken blir veldig uklar.
Til mesking og koking bruker jeg en Speidel Braumeister meskemaskin. Denne gjør det meste. Det er bare å fylle vann og malt i maltrøret, programmere temeperatur og mesketid så ordner den seg selv helt til meskingen er ferdig. Jeg har kledd meskemaskinen med "liggeunderlag" for å isolere og spare strøm. Det finnes også feridg isolasjonskappe å få kjøpt, men denne funker like bra.
Inne i meskemaskinen er det et maltrør med en filterrist i bunnen. Først fyller man vann i meskemaskinen. På pinnen som stikker opp i midten er det gradert med antall liter. Så fylles malten i maltrøret og så legges en filterrist på toppen som skrus fast med en stang over maltrøret. Se bilde lenger ned i artikkelen.

Så er det bare å programmere og starte maskineriet som ordner resten selv.
Hvilken temperatur og hvor lenge skal jeg komme tilbake i en annen artikkel. Men kort fortalt har jeg programmert så kalt 2 stegs-mesking. Første steg er 70 minutter på 66 grader og neste steg er 72 grader i 10 minutter. Utmesking er 5 minutter på 78 grader.
Hensikten med meskingen er å omdanne stivelsen i malten til gjærbart sukker. Og vi er interessert i sukker som er gjærbart. Hva som blir gjærbart og hva som ikke blir avgjøres av mesketemperaturen. Og dette er nesten en hel vitenskap i seg selv som jeg skal skrive om i en annen artikkel.

Det maskinen gjør er å varme opp vannet til riktig mesketemperatur. Så pumpes vannet opp gjennom malten i maltrøret og og sirkuleres på den måten. Og det er i denn prossessen at stivelsen i malten omdannes til gjærbart sukker. Første steg er 66 grader i 70 minutter, deretter 72 grader i 10 minutter og til slutt 78 grader i 5 minutter som er den såkalte utmeskingssteget. Alt dette ordner maskinen av seg selv.

Dette er altså å meske og når vi er ferdig med meskingen får vi altså en meske.

Da har maskinen kjørt gjennom meskeprogrammet i 3 trinn med 66 grader, 72 grader og til slutt 78 grader som er utmeskingstrinnet. Det vil si her skal malten fjernes og det gjøres ved at møltrøret løftes opp. Og nå skylles jeg med mesken som tappes i en bøtte og som slås opp i maltrørert igjen. Dette for å sirkulere for å få godsakene ut av malten. samtidig rører jeg i malten. Dette gjør jeg 5 - 6 ganger. Helt til slutt heller jeg 78 grader varmt vann i maltrøret for å få ut siste rest av godsakene.

Nå kan maltrøret løftes helt av. og meskingen er ferdig. Det neste som står for tur er koking, kjøling og deretter skal alt i gjærkaret ofr gjæring. Men det blir i Del 3.

Følg med i Del 3 som kommer om noen få dager.

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

  • Lorem ipsum

    Lorem ipsum

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

    Les mer

  • Non dignissim

    Non dignissim

    Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

    Les mer

  • Suspendisse nisi

    Suspendisse nisi

    Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

    Les mer

  • Venenatis arcu

    Venenatis arcu

    Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
  • Cursus tortor

    Cursus tortor

    Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
  • Aliquet ipsum

    Aliquet ipsum

    Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
  • Quisque posuere

    Quisque posuere

    Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
  • Vestibulum ac ante

    Vestibulum ac ante

    Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
  • Quisque bibendum

    Quisque bibendum

    Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
  • Quisque sem

    Quisque sem

    Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
  • Proin eleifend

    Proin eleifend

    In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
  • Donec eget

    Donec eget

    Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
  • Quisque ac

    Quisque ac

    Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
  • Dui vitae

    Dui vitae

    Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
  • Dolor rhoncus

    Dolor rhoncus

    Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
  • Arcu sagittis

    Arcu sagittis

    Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
  • Dollar tegn

    Dollar tegn

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nisi lectus

    Nisi lectus

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nec quam

    Nec quam

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Mauris leo

    Mauris leo

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.