Kurs i ølbrygging- del 1

Det er flere som har spurt meg om å holde kurs i ølbrygging og det gjør jeg gjerne. Det vil passe bra på mørke vinterdager. Men før det inviterer jeg til bryggekurs her på hjemmesiden min. Dette er del 1 som omfatter noen forberedelser før selve bryggingen starter. Og det viktigste er å ha riktig mengde gjær. Hvis du har for lite gjær vil gjæringen stoppe før alt sukkeret i mesken er omsatt til godsaker og du får noe søtt udrikkelig skvip.

 

Øloppskriften

For å få et godt øl er det viktig å planlegge bryggeprossessen på forhånd. Og det første er å lage en oppskriftpå ølet du skal brygge. Dette ølet har jeg planlagt som en lys og lett lager. Jeg skal brygge en lager denne gangen.

Møllenberger lys Münich lager, ca 5% alk:
  • 5,2 kg Pilsnermalt
  • 20 liter vann + 8 liter skyllevann
  • Koking 70 min
  • Humle: 50 gr + 25 gr + 25 gr. Herbsrücker humlepellets med koketid hhv. 60 min - 20 min - 1 min+kjøling
  • Gjæren er 3. generasjon Wyeast Münich lager
  • Primærgjæring 30 dager
  • Sekundærgjæring 30 dager
  • Lagring så lenge tålmodigheten tillater

 

Gjærdyrking for å få nok gjær.

Jeg gjenbruker ofte gjær fra tidligere brygg. Akkurat nå brygger jeg med en 3. generasjon gjær som ble satt på norgesglass i februar. Har hatt mistanke om bakterieinfeksjon, men gjæret har nå gått gjennom en prossess for å drepe bakteriene og beholde en frisk gjærstamme. Hvordan dette gjøres skal jeg komme tilbake til i en annen blogg.

Det enkleste er å kjøpe gjær og det beste resultatet får man ved å bruke flytende gjær. Jeg kjøper Wyeast fra Petit Agentur som har et rikt utvalg av mange gjærsorter. Jo ferskere gjær, jo bedre for gjærcellene dør over tid og det blir mindre og mindre aktive/levende gjærceller. Men selv en helt fersk pakke inneholder kun 1/4 del av den gjæren du trenger for å brygge 25 liter lager. Derfor må gjæren steppes opp, eller sagt på en annen måte du må dyrke gjæren. Eller du må kjøpe 4 pakker for å få nok og det blir det jo fort penger av når en pakke koster kr. 79.

Wyeast er en såkalt aktivator. Det vil si at det er en to-komponent pakke med en liten pose aktivator inne i selve gjærposen. Jeg gir et lite kakk med handa på posen slik at aktivatorposen inne knuses og de to komponentene kommer i kontakt med hverandre. Nå våkner gjærcellene til liv og begynner å produsere CO2 så posen blåser seg opp. Det er med andre ord liv i posen og vi har levende gjær. Bra.
 

For å brygge 25 liter lagerøl trenger jeg altså ca 4 ganger så mye gjær som en fersk gjærpakke inneholder. Hvis gjærpakken er gammel vil det være enda mindre levende gjær. Det finnes måter å beregne antall gjærceller, men det skal jeg ta for meg i en annen blogg. 

For å dyrke gjæren må jeg lage en såkalt gjærstarter og veldig ofte må jeg lage starteren min flere ganger for å dyrke opp nok gjær. Første steg er å lage en liten mesk av maltekstrakt eller spraymalt som er maltekstrakt i pulverform.

 

Jeg bruker som en tommelfingerregel 100 gr sparymalt pr. liter vann som gir en OG1040 eller egenvekt på mesken på 1040 gr.pr liter. Disse tallene skal jeg også ta for meg i en senere artikkel. Denne mesken koker jeg i ca 15 minutter og avkjøler deretter kasserollen i kaldt vann eller over natta. Tempen skal være 20 gr. når gjæren tilsettes. Størrelsen på gjærstarteren har jeg beregnet på forhånd.

 

Magnetrører, - kjekt å ha, men ikke et "must"

Jeg har anskaffet meg en magnetrører. Dette er noe du strengt ikke trenger, men gjærdyrkingen blir dobbelt så effektiv med en rører. Når den kokte mesken  er avkjølt til 20 grader heller jeg den over på glasskolben, klipper hull i den oppblåste og aktiverte gjærposen og heller gjæren opp i kolben. Og nå gjelder renslighet, renslighet og renslighet. Det er på dette stadiet man gjerne får en infisert gjær.

Så setter jeg kolben på magnetrøren i 2 - 3 dager. Nede i kolben er det en en magnet som snurrer rundt og rører mesken slik at gjærcellene stortrives og spiser opp sukkeret i mesken og de formerer seg voldsomt. Magneten i kolben drives av en kraftig magnet i apparatet som kolben står på.

 

Etter et par tre dager tas kolben av røreren og settes kjølig i nok en dag eller to. Nå vil gjærcellene synke til bunns i kolben. Dette ser du helt tydelig av bilde som en "kaffelatte" i bunnen som er godsakene vi ønsker oss.

Nå er første del av jobben gjort. Vi har dyrket vår egen gjær, beregnet mengden etter alle kunstens regler og nå har vi nok gjær til å brygge "ølen". Mengdeberegning og renslighet skal jeg fortelle om i en annen blogg.

 

Del 2 kommer snart

Følg med på del 2 om en dag eller to så skal vi ta for oss kornet og jeg skal vise hva vi gjør med den.

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

  • Lorem ipsum

    Lorem ipsum

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

    Les mer

  • Non dignissim

    Non dignissim

    Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

    Les mer

  • Suspendisse nisi

    Suspendisse nisi

    Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

    Les mer

  • Venenatis arcu

    Venenatis arcu

    Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
  • Cursus tortor

    Cursus tortor

    Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
  • Aliquet ipsum

    Aliquet ipsum

    Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
  • Quisque posuere

    Quisque posuere

    Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
  • Vestibulum ac ante

    Vestibulum ac ante

    Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
  • Quisque bibendum

    Quisque bibendum

    Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
  • Quisque sem

    Quisque sem

    Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
  • Proin eleifend

    Proin eleifend

    In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
  • Donec eget

    Donec eget

    Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
  • Quisque ac

    Quisque ac

    Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
  • Dui vitae

    Dui vitae

    Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
  • Dolor rhoncus

    Dolor rhoncus

    Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
  • Arcu sagittis

    Arcu sagittis

    Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
  • Dollar tegn

    Dollar tegn

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nisi lectus

    Nisi lectus

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nec quam

    Nec quam

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Mauris leo

    Mauris leo

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.