Budvarsi, - nesten udrikkelig

Det er snart 4 år siden jeg begynte å brygge eget øl på vaskerommet. Og alle med respekt for seg selv har et varemerke. Jeg har smakt litt på dette med Budvarsi, men så var mitt første brygg nesten udrikkelig og dessuten ble det drukket altfor tidlig. Det var et par typiske nybegynnerfeil jeg begikk, men senere er det blitt brygget titt og ofte slik at jeg har lært en masse. Så nå begynner jeg både å få teket og smaken på plass, men enda har jeg vel ikke kommet frem til et varemerke, eller jo kanskje ...

Ellers er jo Budweiser verdenskjente ølsorter, men merkevarenavnet er omstridt mellom Tsjekkere og amerikanere. Men det er annen skål.

Er det lov med hjemmebrygging?

Hjemmebrygging var lenge forbudt i Norge.
I (Ølloven) av 28. juni 1912, heter det at

"Til ubeskattet hjemmebrygning maa tilvirkeren ikke anvende malt, maltekstrakt eller vørter, som er blit ham overdrat av nogen anden, eller som er tilvirket i anlæg, hvis tilvirkning er bestemt til salg eller derav til at tilberede varer til salg."

Denne loven ble opphevet 1. juli 1999 og vi kan skryte av at Norge er mer liberal enn Tyskland der det bare er lov å brygge 200 liter øl pr. voksne hode pr.år.

Det vil si at ølbrygging var forbudt med mindre du maltet ditt eget korn. Og hvem hadde vel et kommersielt kornmalteri på vaskerommet? Til tross for lovforbudet var det noen som sølte litt på egen hånd i kjellere og vaskerom. Resultatet kunne vel bli så som så. Jeg har selv fått servert slik drikke og det ga ikke mersmak. Erfaring med dårlig hjemmebrygg er nok grunnen til at noen få reagerer med fysj når man kommer inn på temaet. De har typisk smakt på noe som var kokt sammen på maltekstrakt og brødgjær. Men nå som det er blitt lov å brygge er det lett å få tak i utstyr og gode råvarer, og det er etter hvert mange som brygger glimrende øl på vaskerommet.

Møllenberger Nanobryggeri - et nytt varemerke?

Ølet mitt brygger jeg på vaskerommet. Bryggeutstyret er en Speidel Braumeister med kapasitet på 20 liter. Denne gjør alt og trenger veldig liten plass. Når den ikke er i bruk er den pent plassert opp på fryseskapet som på bildet og dermed ute av veien. Ved bruk har jeg et lite bord på 50 x 50 cm som bryggekjelen står på og vannslanger til krana og vasken for kjøling.

Det er det hele der bryggeprossessen foregår. I tillegg har jeg gjærkar og Corneliusfat til ettergjæring og lagring. Og min bedre halvdel har vært raus med plass på kjølerommet til lagring og kjøling. Men så synes hun da heller ikke at det er så mye usmak i "ølen" selvom om hun ikke begeistres av IPA.

Meget høy risiko for "nerdefaktor"

Hjemmebrygging har stor risiko for høy nerdefaktor. Dette merkes spesielt på diverse fora på internett hvor det diskuteres ned til nanonivå om kjemi, enzymer, amylaser, phytaser, proteaser, glucaneser protolytiske enzymer og gud vet hva. Her skal det ikke jukses. Og spesielt på Norbryggs forum er nerdefaktoren velutviklet. Men ellers et ok sted for å finne tips for nybegynneren. Skal du derimot følge alt som sies så er hjemmebrygging tilnærmet en umulig kjemi og umulig å gjennomføre. Den beste lærdommen er den enkle tilegnet ved egen erfaring. Derfor har jeg aldri nådd det "protylytiske nivået" i ølbryggingens kunst.

Ølet består  av 4 ting: vann, malt, humle og gjær. Det du må lære deg er forskjellen påover-og undergjær. Kan du dette så kan du putte hva som helst av malt og humle i mesken din, gjære det på riktig temperatur og det blir øl. Selvfølgelig kan du prøve å brygge for eksempel en typeriktig Urquel, Pale Ale eller IPA. Sannsynligvis vil du ikke klare å få det typeriktig, men som oftest ender du opp med noe som smaker veldig godt og mye bedre enn industriøl fra butikk.

Noen få viktige faktorer

Det er noen få viktige faktorer jeg har lært meg og som er viktig.

  • Overgjær eller undergjær. Det vil si du må vite om du skal brygge Lager eller Ale.
  • Lær deg å beregne riktig mengde gjær. For liteblir ille, men for mye kan bli enda værre
  • Riktig mesketemparatur for å få omdannet stivelsen i malten til gjærbart sukker. Et ok kompromiss er 66 grader.
  • Riktig gjæringstemparatur, 10 grader for lager og 20 for Ale
  • Renslighet

Kan du dette så blir det glimrende øl. Men ellers kan du putte hva som helst opp i bryggen for øl blir det uansett.

Mitt neste brygg

I disse dager skal jeg brygge en lys lager til hygge i mørke høstkvelder mot jul. Har brygget ølen flere ganger på samme gjærkultur. Veldig populær blant hyggelige gjester. En forenklet oppskrift nedenfor.

Møllenberger lys Münich lager, ca 5% alk:
  • 5,2 kg Pilsnermalt
  • 20 liter vann + 8 liter skyllevann
  • Koking 70 min
  • Humle: 50 gr + 25 gr + 25 gr. Herbsrücker humlepellets med koketid hhv. 60 min - 20 min - 1 min+kjøling
  • Gjæren er 3. generasjon Wyeast Münich lager
  • Primærgjæring 30 dager
  • Sekundærgjæring 30 dager
  • Lagring så lenge tålmodigheten tillater

Skål

 

Dette er bare en testmodul - ikke bry deg om denne

  • Lorem ipsum

    Lorem ipsum

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

    Les mer

  • Non dignissim

    Non dignissim

    Aliquam in ligula tristique, ullamcorper enim nec, lacinia risus.

    Les mer

  • Suspendisse nisi

    Suspendisse nisi

    Nullam rutrum viverra lacus, vel blandit libero scelerisque tempus.

    Les mer

  • Venenatis arcu

    Venenatis arcu

    Aliquam dapibus urna eget erat sagittis, at dignissim est interdum.
  • Cursus tortor

    Cursus tortor

    Vivamus enim odio, sagittis at leo non, bibendum egestas tellus.
  • Aliquet ipsum

    Aliquet ipsum

    Duis dictum at quam nec placerat. Aenean blandit felis eu aliquam condimentum.
  • Quisque posuere

    Quisque posuere

    Proin luctus interdum posuere. Integer sit amet enim rhoncus, egestas odio eget, cursus justo.
  • Vestibulum ac ante

    Vestibulum ac ante

    Sed quis tortor quis dui venenatis euismod eu quis erat.
  • Quisque bibendum

    Quisque bibendum

    Duis pulvinar enim lobortis eros vulputate, vel feugiat urna viverra.
  • Quisque sem

    Quisque sem

    Pellentesque quis purus sed nibh vulputate sagittis vitae a velit.
  • Proin eleifend

    Proin eleifend

    In dictum, libero et ultrices auctor, justo ipsum fringilla libero, vitae gravida arcu justo vel erat.
  • Donec eget

    Donec eget

    Integer ligula nulla, laoreet a felis ut, viverra varius nibh.
  • Quisque ac

    Quisque ac

    Mauris condimentum turpis ante, eget sollicitudin ante lobortis aliquet.
  • Dui vitae

    Dui vitae

    Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.
  • Dolor rhoncus

    Dolor rhoncus

    Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s
  • Arcu sagittis

    Arcu sagittis

    Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.
  • Dollar tegn

    Dollar tegn

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nisi lectus

    Nisi lectus

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Nec quam

    Nec quam

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.
  • Mauris leo

    Mauris leo

    It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.